Tipy na učení

14:34



Předpokládám, že už úplně všichni máme vysvědčení za sebou. Ale je mi jasné, že hned, jak se po skvělých čtyřiadvacetihodinových prázdninách (a tedy ještě víkendu) vrátíme zpátky do školy, hned nastane plno nových testů a zkoušek a tak dále. Nové pololetí se nabízí jako skvělý nový začátek, všechny známky se mažou a my máme možnost úspěšně začít znovu. Proto jsem dospěla k závěru, že napíšu článek s tipy na učení.

Vnímejte už při hodinách
Tohle je asi ta nejvíc basic rada, kterou kdy můžete dostat, ale opravdu to pomáhá. Jakmile se přestanete rozptylovat, uslyšíte všechno, co učitel řekne a vám to utkví v hlavě přesně tak, jak to řekne. Pokud někdo o něčem prohodí nějaký vtípek, automaticky si ho zafixujete jako pomůcku a určitý fakt si snadno zapamatujete. Také si můžete dělat poznámky, i o tom, co si psát nemusíte. Při zkoušení to nadhodíte jako zajímavost a trošku tak můžete odtáhnout pozornost od možných předešlých chyb.
Tip: O přestávce se s přáteli pobavte o tom, co jste probírali. Vymyslete společně nějaké taháky, jak si problematické věci zapamatovat.

Zvýrazňujte
Bez zvýrazňovačů si neumím svoji existenci ve škole vůbec představit. Nejen, že text potom dobře vypadá, ale také je přehlednější a vy se ho můžete naučit také podle barev, jaké jste použili. Podvědomně se vám totiž spojí s daným úryvkem. Také zpřehlední váš sešit, když v rychlosti něco potřebujete najít.
Tip: O hodině si podtrhejte jen nadpisy a text už nechte být. Doma se k učivu zase vraťte a zvýrazněte si důležité informace. Tak si probíranou látku ještě zopakujete a bude pak mnohem snažší se to naučit.

Zapojujte se do diskuzí
Tento bod záleží hlavně na tom, jak danému předmětu rozumíte.. ale snažte se zapojovat do dění ve třídě a hlaste se. Jakmile má učitel nějaký dotaz (týkající se učiva samozřejmě), pokuste se mu odpovědět, i když si nejste úplně jisti. Pokud zodpovíte otázku správně, doma, až si budete opakovat, si řeknete: "No jo vlastně, tohle jsem vlastně vyřešila já."
Pracovní místo
Ne každému je pohodlné třeba dvě hodiny v kuse sedět v jedné poloze za stolem - troufám si říct, že nikomu. Je dobré udělat si pohodlí, pak jde učení o něco lépe.
Tady se ráda učím já. Naházím deku a polštáře na zem, přinesu si zásobu pití a poslouchám hudbu.


Žádná prokrastinace
Předtím, než se pustíte do učení, se ujistěte, že v dosahu nemáte nic, co by vás mohlo rozptylovat. Vypněte všechnu elektroniku (hlavně mobil, případ pro mě :D), a například po naučení kapitoly si udělejte pauzu, třeba na patnáct minut. Dělejte to, co by vás k prokrastinaci nutilo při učení - tedy splňte si své "potřeby", pak se k učení vraťte. V rychlosti si zopakujte, co jste se před chvilkou naučili a jeďte dál.

Odměna
Někdy je dobré se motivovat, abyste se někam posunuli. Rozdělte si text na úseky a po splnění každého z nich si něco dejte jako odměnu. Za každou správnou odpověď si třeba můžete vzít bonbon. :)

Pomoc
Řekněte někomu, ať vám pomůže, třeba ať vás vyzkouší a řekne vám, jestli to, co jste se učili, opravdu umíte. Můžete se tak vyvarovat zbytečné špatné známce a mimo to vám daná osoba může vymyslet nové pomůcky na věci, které si stále nemůžete zapamatovat.


Rozvrh
Pokud jste zavaleni učením, není nic lepšího, než si udělat takzvaný To Do List. Rozvrhněte si, co kdy máte udělat, snažte se, abyste nebyli moc vytížení v jeden den a tři další dny měli volno. Snažte se učení rozvrhnout rovnoměrně a hlavně začněte plnit včas.

Co vám pomáhá k učení?
Děkuju za přečtení!
- Kat

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Moc pekné rady! Mne naozaj najviac pomáhajú zvýrazňovače :D bez nich ani na krok.
    Girl with pink nails

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek! :) No samozřejmě,že příští týden píšeme už dvě velké písemky,aspoň že u v pátek nám budou začínat jarní prázdniny :) Co se týče zvýrazňovačů jsme na to úplně stejně-bez nich ani ránu! Dávat pozor při hodině se snažím,ale co si budeme namlouvat někdy to prostě nejde :D

    ROSEMDIARY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se máte, my máme jarní prázdniny až za dlouho..

      Vymazat
  3. Ja mám niekedy náladu učiť sa radšej viac dní po jednom učive a inokedy dám všetko naraz :-D Ale hlavný je kľud a možno niečo dobré na papanie k učeniu :)

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem si také říkala, nový start na známky a učení, jenže ta lenivost je strašná. Nějak jsem si odvykla se učit, budu se muset zlepšit. Co se týče zvýrazňování, také mám radši barevné skripta. :)

    Dávám ti odběr, a budu ráda, když se koukneš na můj blog, případně se staneš pravidelnou čtenářkou. :)

    lifestyle and beauty

    OdpovědětVymazat

Popular Posts