How To Stop Being Nervous

22:00



Každý mívá někdy chvíle, kdy je z něčeho nervózní. Někdy je to až k nevíře, jak nás nervozita dokáže ovládat. Neříkám, že já nikdy nejsem nervózní, to není pravda. Mám s nervozitou mnohdy velké problémy, ale už jsem si našla několik tipů, jak je zmírnit. :)


Rozptýlení
Chvíli před tím, než začnete dělat to, z čeho jste nervózní, rozptylte se něčím. Například dělejte něco na mobilu, nebo si čtěte. Pokuste se nemyslet na to, co vás čeká.

Hudba
Doporučuji si před veřejným vystoupením, nebo čímkoliv, čeho se bojíte, pustit hudbu. Klidně si zpívejte nahlas a tancujte (pokud je to v dané chvíli možné), hlavně, ať vás to uklidní. :)

Příprava
Buďte připraveni na všechny možné situace, snažte se předpovídat všechno, co by se mohlo stát a pokuste se předem vymyslet způsob, jak se toho vyvarovat. Nepřemýšlejte nad tím ale příliš, abyste se neznervóznili ještě víc.

Nejste v tom sami
Snažte se získat pocit, že v tom, čeho se bojíte, nejste sami. Pokud vám ale nikdo neříká, že vám věří, a že to dokážete, říkejte to ostatním naopak vy (pokud je daná událost před vámi společně i s někým jiným), nebo se prostě v duchu nebo šeptem povzbuzujte sami.

Mluvení na veřejnosti
Pokud vás čeká mluvení na veřejnosti, pokuste se nevnímat lidi, kteří vás poslouchají. Najděte si v místnosti bod, nebo člověka, který vás nebude zneklidňovat, a celou dobu se dívejte na něj, nebo se soustřeďte na toho, ke komu řeč pronášíte. A jestliže se vám klepe hlas, mačkejte si něco v dlaních. Pokud se zadrháváte, zpomalte, a všechno řekněte pomalu a v klidu. Bude to tak i srozumitelnější.

Máte problémy s nervozitou? Jak je řešíte?

- Kat
P.S.: Také jsem vám chtěla moc poděkovat za překročení 1000 návštěv a přihlášení šesti pravidelných čtenářů. Myslím, že je to za tak krátkou existenci tohoto blogu velký úspěch. :)

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Moc hezký článek! Já jsem nervózní už jenom když mám mít referát před třídou. Ani nevím proč. Normálně jsem taková ta co si ze všeho dělá srandu, říká co chce a je jí jedno, jestli jí učitelé vyhodí. Dá se říct takový třídní šašek, ale když mám něco přednášet před třídou, tak to se klepu jak ratlík:-D Jinak jsem začala sledovat tvůj blog, tak se popřípadě můžeš mrknout ke mně a stát se pravidelnou čtenářkou, když budeš chtít:-)
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Na základce jsem s tím neměla problém, byla jsem hodně velká extrovertka, takže jsem si mluvení před lidma i celkem užívala. :D ale na gymplu to bylo horší. Začala jsem si i kousat nehty. No naštěstí to mi dlouho nevydrželo.
    A na vejšce už je mi to tak nějak fuk. Chodím dálkově, takže se s těma lidma vůbec neznám, takže mi před nima mluvit nevadí.. :D
    Michelle B

    OdpovědětVymazat
  3. Já s nervozitou nikdy neměla nijak velký problém, ale i kdyby tento článek pomohl jen jednomu člověku, tak stojí za to. :) Moc hezky napsané!

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem nervní v jednom kuse. Pořád se musím ošívat nebo klepat nohou. A to až do takového extrému, že mě začne nervovat i to že zrovna nejsem nervní, to se pak hned nervuju zda se mnou něco není v nepořádku nebo nejsem nemocná, protože to u mě není moc normální :D

    OdpovědětVymazat

Popular Posts