Simplify Your Life Challenge | First Four Days

15:21


Zdravím všechny! 
Dnes bych vám ráda představila projekt, do kterého jsem se před několika dny zapojila.

Zkrátka, někdy u konce minulého roku jsem začala sledovat youtuberku muchelleb, která se zaměřuje na minimalismus, vedení jednoduššího a lepšího života, nebo třeba na zakládání zvyků, a pomyslela jsem si, že něco takového, jako je její postoj, dá se říct, ke všemu, jsem ještě nikdy neviděla. Slýchávala jsem ten pojem - minimalismus - už hodně často, ale vlastně jsem ani nevěděla, co to je. Stále to nevím. Alespoň ne úplně jistě, ne úplně přesně. To slovo asi prostě nemá jen jednu definici. Každý si pod ním může představit, cokoliv se mu zlíbí. Pro mě je to způsob života, při kterém dokážete rozeznat, co je pro vás důležité, či co vám přináší užitek, a zbytek, to nepotřebné, odříznout.

Právě muchelleb začala letos v lednu třicetidenní challenge s názvem "Simplify Your Life" (= zjednoduš si život), ve které si tímto způsobem dělá pořádek nejen ve svém okolí, ale i ve své hlavě a každodenním světě.

Její videa mě stále lákala se do výzvy zapojit, jenže jsem stále byla na pochybách. Co když nebudu mít čas? Co když to vzdám hned po prvním dni? Ale věděla jsem, že tento očistný proces stejně bude dříve nebo později muset nastat, tak jsem se k tomu konečně, před několika dny, odhodlala.



První den
Hlavní myšlenka prvního dne challenge byla na realizaci asi nejjednodušší, prostě se na všechno mentálně připravit a ujasnit si, co z toho všeho vlastně chcete vytěžit. Jako první bylo nejdůležitější si vytisknout nebo napsat rozpis dnů a aktivit, aby byl stále na očích. Dalším krokem bylo vzít si sešit a věnovat ho celý jenom této výzvě, do něj se totiž budou zapisovat jednotlivé dny, vaše cíle k jednotlivým úkolům, nebo otázky, které vás tím vším provedou.

Dnes bylo na mě říct si svoje "proč", stanovit si konečný cíl, zjistit, co by mě mohlo od plnění výzvy odradit a jak tomu předejít, a nakonec si ještě určit dny, kdy se do úkolů budu pouštět. Pro mě to je středa, čtvrtek a pátek, a jindy možná i víkendové dny, podle toho, kolik bude času a chuti, tyto tři jsou zkrátka ty hlavní.



Druhý den
Následující den se týkal šatníku - jednoho z nejzahlcenějších míst v mém životě. Jako první mě čekalo vytvořit si vodící otázky, jako jestli se v daném kousku oblečení cítím pohodlně apod. Nepovinným krokem bylo stanovit si konečný cíl, já ho však splnila - chtěla jsem mít skříň naplněnou jenom tím, co se mi opravdu líbí a co nosím se sebevědomím.

Po psychické stránce bylo hotovo. Teď ale přicházela ta horší část, všechno oblečení vyndat ze skříně a roztřídit na hromádku "ano" a hromádku "ne". A upřímně, trvalo to o dost déle, než jsem čekala. Nakonec jsem se tím vším přece jen prokopala a s výsledkem jsem spokojená. Snad budu při příštích nákupech opatrnější.


Tohle je vše, co mi zbylo z bund a šatů. Původně byl věšák naplněn od jednoho okraje až k tomu druhému, ani jsem nevěděla, co všechno tam vlastně je!


Na vrchní poličce jsou moje kalhoty a na spodní mikiny s pár letními kousky. Komínky v obou poličkách původně sahaly až nahoru.


Na horní poličce tentokrát vidíme moje sportovní oblečení, na spodní každodenní trička (a hromádku s domácím oblečením). Jako u předchozího obrázku, i tady byly komínky až "do stropu", a navíc jich bylo ještě o mnohem víc než teď.

Třetí den
Tento den jsem měla za úkol si udělat pořádek v knížkách. Říkala jsem si, že aspoň to bude trvat o něco méně, knížek jsem ale měla opravdu moc, takže to stejně nějakou tu hodinu zabralo. Prvním krokem opět bylo si vytvořit otázky jako "Přečetla bych si knihu znova?". Pak zase všechno vyndat a roztřídit. I dnes mi zbyla jen tak pětina toho, co jsem měla předtím.

Momentálně tu mám dvě řady knih, plus ještě Dreamologii, kterou mám právě rozečtenou, a tři knihy, které jsem někomu půjčila. Dala jsem se i do uklízení časopisů, ale ty jsem nakonec dala pryč všechny.

Čtvrtý den
Dnešním úkolem bylo probrat svoje fyzické papíry, jako jsou nejrůznější certifikáty nebo účtenky, a protože žádné nevlastním, zaměřila jsem se především na staré sešity a učebnice, které jsem bůhvíproč schovávala z předchozích ročníků školy, a na má stará umělecká díla ze základky. Ze sešitů jsem si nechala jen matiku a fyziku, protože to jsou pro mě jediné předměty, které se špatně učí z internetu. A ze starých obrázků - či všeho podobného - jsem si ponechala vše, u čeho bylo poznat, co jsem se snažila ztvárnit (většina z toho umění byla z mých tří až šesti let, ha!) Myslím, že i dnes jsem se zbavila všeho nepotřebného, a že byl tento den úspěšný.

A tady dnešní článek skončíme. :) Nemůžu se dočkat, až se posuneme dál, protože v příštích dnech nás čeká vyklízení například psacích a uměleckých potřeb nebo všeho možného okolo sociálních médií.

Slyšely jste někdy o této výzvě? Chtěly byste se do ní zapojit?


You Might Also Like

2 komentářů

  1. O výzvě jsem neslyšela, ale tyto věci jsem zvyklá dělat od útlého věku vždy jednou měsíčně. Vyházet všechny staré účtenky, poznámky v blocích, jednou za sezónu roztřídit obuv a oblečení a osttaní dát dále. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě tomu tedy doteď tak nebylo, ale po dokončení této výzvy se budu vážně snažit, aby takhle "uklizeno" zůstalo už napořád. :)

      Vymazat

Popular Posts