Guide To Journaling | Ways To Do It

15:40


Zdravím! 
Vůbec jsem netušila, o čem by měl dnešní článek být. Ráno, když jsem si do deníku trošku třídila myšlenky, jsem se snažila něco vymyslet, ale ani za nic nápady nepřicházely. Potom mě ale napadlo, proč nenapsat něco na téma o samotném psaní deníku.

Není žádné předepsané pravidlo, jak nebo o čem deník psát, samozřejmě. V tomto článku máte možnost se inspirovat druhy deníků, které si můžete vést.

Klasický deník
Je nutností začít tento seznam klasickým deníkem, kde si prostě píšete zážitky a myšlenky, nebo cokoliv, co vás jenom napadne. Bývá to ten nejběžnější způsob, to proto, že je snad nejjednodušší. Pokud chcete mít deníčkování jako bezmyšlenkovitou relaxaci, toto je ta správná volba.

Morning Pages
Morning Pages neboli Ranní stránky, je koncept založený na samovolném proudění myšlenek. Zkrátka máte poránu napsat tři stránky o čemkoliv, co vás právě napadá. Nesmíte o ničem přemýšlet, jen psát. I když už nevíte, co psát, můžete napsat i o tom, že nemáte o čem psát. Další myšlenky stejně za chvilku přijdou. Tímto způsobem můžete zjistit , co všechno se ve vaší hlavě děje. Možná si ani některých svých myšlenek nejste vědomy.

Diář/Bullet Journal
Svůj deník si také můžete vést na způsob diáře nebo bullet journalu. Můžete si samy nadepsat dny v roce a následně je plánovat nebo naopak na konci zhodnocovat. Tento způsob rozhodně vyžaduje spoustu práce.

Pinterest.com

Pozorování zvyků
V deníku můžete také každý den sledovat (nejen) svoje zvyky. Stačí si načrtnout tabulku, do svislé kolonky napsat datum, do vodorovné váš zvyk, který byste si přály dělat častěji nebo naopak omezit, a každý den si můžete zaškrtnout, pokud se vám to povedlo, nebo si napsat podrobnosti: jak, kolik, apod.

ForeverGoodLife.com

Cestovní deník
Můžete si založit deník třeba jen na cesty. Do něj pak přijdou nejrůznější letenky, lístky, fotografie, suvenýry, nebo cokoliv, co si z cest odvezete.

Výtvarný deník
Další druh deníku je například výtvarný. Může zahrnovat nejrůznější kresby, nebo také vzorky fixů, pastelek a barev, které používáte, abyste měli jasno, jaký má která odstín.

Art-journal-inspo.tumblr.com

Deník s citáty, poezií, texty,...
Pokud nemáte dostatek kreativity nebo energie na psaní vlastních myšlenek, můžete si je vypůjčit od někoho jiného. Můžete si zapisovat citáty, texty písniček nebo básně, které k vám v tu chvíli promlouvají, případně si můžete vymýšlet vlastní.

Inspirační deník
Do tohoto druhu si můžete vytisknout nebo vystřihnout obrázky, které vás budou motivovat či inspirovat. Můžete po něm sáhnout kdykoliv, kdy bude potřeba. Bude to taková nástěnka na Pinterestu, akorát v realitě. :)

Pinterest.com

Vedete si deník? Který z těchto nápadů byste rády vyzkoušely?



You Might Also Like

12 komentářů

  1. zaujímavý článok :) ja si denníček nepíšem, väčšinou sa rozpíšem na blogu, alebo keď pridávam fotku na instagram :) ale keď niekam idem na výlet, zvyknem si robiť rôzne zápisky a odkladať brožúrky, lístočky a blbostičky :) a lepím si fotky do Scrapbooku s ktorým sa vždy veľmi vyhrám aby to bolo pekné a efektné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si v tom případě vedeš taky takový cestovní deník. :) Děkuji za komentář!

      Vymazat
  2. Ja som si na začiatku tohto roka založila jeden denník, no zatiaľ som zaplnila len jedinú stránku, keďže nemám čas ani inšpiráciu tam písať, no možno cez leto ho zaplním :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, snad brzy najdeš inspiraci i čas. :)

      Vymazat
  3. Deník určitě schvaluji, sice to vyžaduje dost času, ale je v něm kus práce, kterou do něj člověk vloží :) Za pár let se tomu budu i smát, nebo naopak budu překvapená kam mě to posunulo :) Doller je mým favoritem, ráda čmárám a plánuji a pak ho někam schovám a jsem naštvaná :D :D

    OdpovědětVymazat
  4. já si píšu jen cestovní deníky a to je tak všechno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten jsem popravdě ještě nezkoušela, ale letošní léto se na to chystám. :)

      Vymazat
  5. Mně se hrozně líbí koncept Morning pages. Psaní deníku mi ale nikdy nevydrželo, vždycky jsem hned přestala :D jediné čím jsem posedlá je psaní seznamů, to by mi na pořádnej deník vydalo :D
    Cosmokočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Morning Pages mě vlastně udržují při každodenním psaní, takže pokud máš s tímto problémy, rozhodně doporučuji začít zde! :)

      Vymazat
  6. Ja mám cestovateľský scrapbook a vždy po každom výlete sa teším ako si svoje zážitky budem môcť zdokumentovať práve tam, predtým som si robila bežný scprabook každý mesiac, ale omrzelo ma to a venujem sa už len tomtuo cestovateľskému:)
    http://thenoela.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Popular Posts