How I Journal | My Journaling Routine

20:56



Zdravím! ☼
Musím se přiznat, že si momentálně procházím neuvěřitelnou blogerskou krizí. Už minulý týden jsem nevěděla, jak s článkem naložit, tak jsem prostě zveřejnila nějakou tu jarní inspiraci, a naštěstí pro mě, z toho vylezl také docela smysluplný text. Jenže dneska? Už hodinu si tu lámu hlavu, co napíšu.

Nakonec mě napadlo, že bych mohla napsat o své deníčkovací rutině. To je něco, co praktikuju každý den, něco, co moc dobře znám. V minulých týdnech jsem napsala článek o psaní deníku obecně - k nahlédnutí tady. Dneska to bude ale o mně a mých metodách. Takže tak. To bude asi k úvodu. Tady je pár řádků o tom, co si do deníku píšu.

Morning Pages


Hlavní směr, jakým se mé zápisky ubírají, jsou takzvané Morning Pages, neboli "ranní stránky", které si, pochopitelně, píšu ráno, hned, když vstanu z postele. Zmiňovala jsem je už v předchozím deníčkovacím článku, ale v rychlosti připomenu, o co jde. Principem je vysypat ze sebe všechno, co se vám honí hlavou, nejlépe na tři stránky. Je jedno, jestli je to gramaticky správně, jestli je to úhledně napsané, nebo jestli jste použili souvislé věty. Prostě jde o to, vyčistit si hlavu, zorganizovat si myšlenky na papír. Mnohdy se také stane, že napíšete něco, o čem přemýšlíte nevědomky. Proto je tento způsob psaní také skvělý zdroj inspirace.

Takže to je první krok v mé rutině, napsat všechno, k čemu se mé myšlenky zatoulají. Většinou píšu o tom, jak se právě cítím. Velmi často také rekapituluju předchozí den, opakuju si svoje úspěchy, ale také si připomínám, co bych mohla dělat lépe a na čem pracovat. Také si řeknu, co mám dělat dneska, co mě čeká. Ale než udělám tohle všechno, musím si vynechat pár řádků pod včerejšími zápisky.

Pozorování životních hodnot

Důvodem je to, že se včerejšku musím ještě chvíli věnovat za pomoci tabulky s mými životními hodnotami. Načrtnu si pár sloupečků a do hlaviček napíšu to, co chci na sobě pozorovat, to, na čem mi záleží. Každé ráno si totiž říkám: "Co jsem udělala pro to, abych... (posílila nebo zlepšila danou hodnotu)?" Sleduju hodnoty, jako zdraví, osobní růst, svou "online kariéru", štěstí a podobně. Takže se sebe pokaždé ptám například na tohle: "Co jsem včera udělala, abych byla šťastnější?" A svou odpověď do sloupečku Štěstí napíšu. Fakt, že se soustředíte na určitou oblast ve vašem životě, vás automaticky nakopne, abyste na ní opravdu zapracovali. Prostě nebudete chtít žádný sloupeček nechat prázdný.

Motivace

Předešlý odstavec byl trochu chaotický, vím. Dávejme to za vinu mému bloku. Posuňme se ale k další části psaní Morning Pages, a to motivace do nadcházejícího dne. Psaní deníku může být skvělý způsob, jak se sebou komunikovat a zvednout si náladu. Já si vždycky připomínám několika větami, jak zůstat celý den optimistická a veselá, zároveň se také snažím trochu posílit svoje sebevědomí a mimo to si ještě připomínám, na čem bych mohla během dne zapracovat. Tohle je pro mě neodmyslitelná část dne.

Gratitude Journal

Také jsem si nedávno začala vést Gratitude Journal, neboli "deník vděčnosti". Určitě jste už o něčem takovém slyšeli, zkrátka byste měli každý den napsat něco, čeho si ceníte. Čím víc si začnete uvědomovat, kolik skvělých lidí a věcí okolo sebe máte, tím šťastnější v životě budete.

Moje cíle

A na závěr se s vámi podělím o moje cíle - z hlediska psaní deníků, samozřejmě.
Do Gratitude Journalu se mi bohužel nedaří psát každý den. Možná je to kvůli nedostatku času (ale všichni víme, že nedostatek času je jen špatná organizace), možná je to proto, že nemám sílu přemýšlet nad tím, čeho si v životě vážím, možná je to zkrátka jen z lenosti. Moc bych na tom ale chtěla zapracovat. Chtěla bych to zařadit do mého každodenního života.
Mým dalším cílem je založit si cestovní deník. Ve svém životě jsem navštívila nespočet krásných míst, ale mám v nich strašný guláš! Nemám ponětí, kdy jsem byla kde, co se mi kde líbilo, jaké mám odkud zážitky. Od toho se chci preventovat právě cestovním deníkem. Určitě bych ho chtěla začíst psát před začátkem léta, nebo si ho alespoň na léto připravit.

Tak, to bude pro dnešek všechno. Nakonec jsem přece jenom něco zplodila, ani to nebolelo. Doufejme, že už příště budu zase v kondici a přinesu s sebou i nějaký lepší článek. Ale doufám, že se vám líbil i ten dnešní, že jste si z něj možná odnesli i nějakou tu inspiraci. Dejte mi vědět, jestli máte taky nějaké svoje zvyky ohledně psaní deníků. Mějte se krásně.


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Postupne sa snažím do svojho bullet journal zakomponovať aj miesto na vypísanie myšlienok, no bohužiaľ - zatiaľ končia len v mojej hlave :D
    Krásny článok ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji. Můj tip pro tebe by byl si založit úplně nový deník speciálně pro zážitky a myšlenky. :)

      Vymazat

Popular Posts