What You Should Know About Creativity

21:39



Zdravím! ☼
Na tento týden jsem si naplánovala video s květnovými oblíbenci a přemýšlela jsem, jestli o nich mám napsat i článek. Nakonec jsem se ale rozhodla, že ne. Články s oblíbenci jsou jaksi nezáživné a nic mi nedávají, takže si je budu nechávat pouze pro krizové situace. Dnes tu pro vás mám však jiné téma - kreativitu. Mezi mé oblíbence za uplynulý měsíc patří mimo jiné kniha "Big Magic" ("Velké kouzlo", ale moje kopie je v angličtině) od Elizabeth Gilbert, kterou jsem vysloveně shltala za čtyři dny. Tato kniha je tedy o kreativitě, a mně inspirovala k tomu, abych zde zanechala svoje pocity a nové poznatky, které jsem díky ní obdržela.

Kreativní život


Jako první bych nejspíš měla uvést, co si autorka myslí, že kreativita je, v čemž s ní naprosto souhlasím. Zaprvé, neexistují lidé jako "kreativní" a "nekreativní". Každý člověk je kreativní, jen záleží na tom, jak s kreativitou naloží, aby žil kreativní život (myslím, že použít slovo "kreativní" pětkrát v jedné větě bylo velice kreativní). A co je to tedy ta kreativita? Každý má v sobě "klenoty", jak je paní Gilbert nazývá, které čekají, až je vyzdvihnete, až se z vás vyplaví na povrch. A kreativní život, pod tím si nemusíte představovat jenom malování obrazů nebo sestavování vitruózních skladeb, je to prostě smysluplné nakládání se životem, trávení vašeho drahocenného času něčím, co máte rádi.

Strach je nutností!

Představte si, že začínáte úplně nový, zcela neznámý projekt. Jste strašně natěšeni, ale zároveň máte strach. Lidé jsou zkrátka naprogramovaní na to, aby měli strach z neznámého. Často se ale stává, že vás strach odradí od prvního pokusu vůbec, prostě to nezkusíte. Elizabeth říká, že je nutné si udělat místo na oboje: kreativitu i strach, ať kráčí bok po boku. Kdyby to tak nebylo, strach by měl plnou moc nad kreativitou, které by postupně zanikala, až by pak zmizela úplně. Takže musíme najít způsob, jak spřátelit kreativitu se strachem, ale s tím, že kreativita bude mít pořád o něco větší autoritu než strach, strach se nesmí dostat do vedení, nesmí vás řídit.

Výmluvy a omezení

Jak tedy začít nový projekt, nebo spíš, co je prevencí od "ani nezačínání"? Pojďme si rozebrat jednu myšlenku, která může být aplikovaná na cokoliv, jednoduše na prokrastinaci obecně. Už víme, že je přirozené mít strach a jediná možnost je ho respektovat. Kvůli strachu si ale určitě, ať už chtěně či nechtěně, vytváříte výmluvy nebo důvody, proč projekt nezačít, a ty nad vámi mají, bohužel, větší moc, než ty pozitivní. Ale proč byste chtěli hájit svoje slabosti? Autorka v knize popisovala příběh ze svého dětství - zkrátka se jako malá bála všeho. Její matka ji ale právě proto nutila dělat věci, které byly mimo její komfortní zónu, až jednoho dne si malá Elizabeth uvědomila, že ji její strach nudí a že tohle není to, čím chce být - člověk, který obhajuje svoji lenost, svoji slabost, svoje omezení? Proč je raději nepřekonat? Proč být horší, než je ve skutečnosti nutno být? Také do příběhu zakomponovala i citát "Obhajuj svoje limity a budeš si je moci ponechat." To není zrovna ideální představa kreativního života, co?

Perfekcionismus

Další podtéma, které bychom měli probrat, je perfekcionismus lomeno dokonalost. Měla bych uvést, že já sama sebe považuji za perfekcionistu a perfekcionismus jsem donedávna považovala za jednu z mých nejlepších vlastností. Vlastně jsem si ho pletla s pracovitostí, ale je to něco docela odlišného. Perfekcionismus, co se týče kreativity, dobrá vlastnost není. Vraťme se k naší hypotetické situaci, kdy začínáme nový projekt. Je to děsivé a je to náš první projekt tohoto druhu, tudíž my, jako perfekcionista, chceme, aby byl skvělý, aby to byl dobrý náběh na naše budoucí projekty. To ale zapříčiní to, že se s projektem budeme párat strašně dlouho - do té doby, než s ním budeme spokojeni, což ale vlastně nemusí nikdy nastat, protože my jsme perfekcionisti a chceme mít vše dokonalé. Jenže dokonalost je nedosažitelná, takže my náš projekt nikdy nedokončíme. Proto je načase se od perfekcionismu pomalu ale jistě oddělit. Hotové je lepší než perfektní.

Přitahujte kreativitu jako magnet

A poslední věc, o které bych se ráda zmínila, je něco o tom, jak přitáhnout kreativitu, inspiraci a nové nápady. Řeknu to takhle, pokud budete svoje tvoření brát jako "nic", tak to taky "nic" bude. Nejen od Elizabeth jsem slyšela, jak se na příjem své kreativity připravuje, prostě je to jako kdyby šla na nějakou dlouho očekávanou společenskou událost - hezky se obleče, nalíčí se a navoní, uklidí si pracovní plochu, vyvětrá si, a tak dále, a tak dále, prostě je připravena se skvěle bavit. Neřekla bych, že by (alespoň pro mě) fungovala tato metoda až takhle do hloubky, nicméně na tom něco bude. Příprava je před každým projektem nesmírně důležitá a pokud ji podceníte, inspirace nepřijde. Prostě se neukáže. Proč by taky někdo líný či nepořádný či neoddaný svému koníčku (teď rozhodně nemluvím o nikom konkrétním, všechno jsou to abstraktní příklady) přitahoval kreativitu, která by mu pomáhala v jeho prospěch? Takže můj závěr je: když něco děláte, dělejte to pořádně. Opravdu věnujte všem vašim projektům velké úsilí, jinak nikam nepovedou. Nezapomínejte ale ani na to, že k dokonalosti se nikdy nedostanete, a je daleko lepší, když projekt dokončíte, než když projekt uděláte perfektním.

Nakonec musím říct, že bych tuto knihu doporučila absolutně komukoliv. Myslím, že dokáže měnit životy.

Četli jste někdy tuto knihu? Jaký je váš pohled na kreativitu?
Mějte se moc hezky. Ó, a kdyby vás zajímalo moje "May Favorites" video na YouTube, kde mimo jiné mluvím i o této knize, můžete ho zhlédnout tady.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Ani neviem spočítať, koľko krát som počula vetu - "sprav to ty, ty si kreatívna". Cením si, že si to o mne ľudia myslia, no na druhú stranu to nemám rada a to presne z dôvodu, ktorý si spomínala - každý je kreatívny. A sú ľudia, ktorí svoje vlohy objavujú a využívajú, a tí, ktorí sú len leniví a je pre nich jednoduchšie hodiť "ťažkú prácu" na niekoho iného.
    Ja som tiež perfekcionistka, a hoci je to niekedy dobrá vlastnosť, pretože nenechám veci len tak, pokiaľ ich nedokončím, no moja snaha dosiahnuť dokonalosť ma často púta k zemi, čo je presný opak toho, čo chcem :D
    Úžasný článok ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tvůj komentář přesně vystihuje to, o co mi v tomto článku šlo. ❤️

      Vymazat
  2. Takéto knihy zbožňujem a túto proste musím mať doma! :) neviem či si videla na mojom blogu, ale robila som recenziu na knihu MILUJ SVOJ ŽIVOT tak tu by som ti tiež odporúčila, určite je aj v češtine:)

    ORLLING

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O této knize jsem ještě neslyšela, alespoň pokud mě paměť neklame, takže mockrát děkuji za doporučení. :)

      Vymazat

Popular Posts