Am I REALLY a Libra? | Should You Trust Astrology?

21:13


Před nějakou dobou mi byla položena otázka, jestli to, co se říká o mém znamení zvěrokruhu, sedí na mou osobnost. Od toho okamžiku, co jsem na ni bezmyšlenkovitě odpověděla: "Mým znamením jsou Váhy. Těžko se rozhoduju, tak asi jo.", jsem na ni už nemyslela, ale až nedávno mi z nějakého důvodu začala znovu vrtat hlavou. Jsem opravdu Váha? Jak je vůbec možné, že něco, jako nějaký horoskop, mi dokáže povědět, co jsem zač? Dá se takovým čárám vůbec věřit?

Internetweek.cz trvdí, že znamení zvěrokruhu jsou dána polohou Slunce v době vašeho narození. Lidskou osobnost a vlastnosti dále pak ovlivňuje ještě postavení planet, takže nikdo není třeba jen čistokrevný Blíženec - každý z nás je kombinací několika znamení, avšak jedno z nich má nade všemi ostatními značnou převahu.

Co se týká horoskopů a třeba osobnostních testů, je těžké jednoznačně odpovědět, zda se jim dá stoprocentně věřit, nebo ne. Většina z nich se vám může zdát pravdivá, avšak ne proto, že by vás znaly, ale proto, že často odhalují jen takové povahové rysy, se kterými se může ztotožnit naprosto kdokoliv. Buzzfeed na toto téma vydal krátké video, kde byli čtyři nic netušící lidé požádáni, aby uvedli svoje místo narození, datum narození a oblíbenou barvu. Podle těchto tří kritérií byl pro každého z nich sestaven popis jejich osobnosti. Tři lidé uvedli, že jejich popis sedí přesně, jeden několik faktů popřel, ale uznal, že se svým popisem také souhlasí. Následovalo ale překvapení. Bylo odhaleno, že všichni čtyři dostali zcela identický popis a důvod, proč se s ním ztotožnili, byl ten, že tento popis povahy byl velmi obecný a hovořil o přirozených, velmi častých lidských vlastnostech.



Zatím to tedy vypadá, že věci jako horoskopy se zdají být nespolehlivé. Stejně mi to ale nedalo a tak lehce jsem se nevzdala. Jak nejlépe zjistit, jestli se těmto věcem dá věřit, je si je ověřit na vlastním znamení. Každé znamení má poměrně přesný popis, takže šance, že se s ním bude ztotožňovat každý druhý je již o dost menší. Naštěstí pro mě, Váhy jsou velmi zvláštní lidský stereotyp.

Začneme od základů. Váhy jsou považovány za pozitivní, extrovertní znamení. Nejsem si úplně jistá, co to přesně znamená, ale jedno vím jistě - extrovert rozhodně nejsem. Na několika zdrojích se ale objevilo, že existuje i malá skupina Vah, které jsou považovány za extroverty jen v situacích a s lidmi, kdy se necítí nepohodlně. Dobře, to sedí. Vypadá to, že patřím k této menšině.

 Další typickou vlastností Vah je nerozhodnost. S tím stoprocentně souhlasím. Každá Váha, kterou znám, včetně mě, má neuvěřitelné problémy se rozhodovat a je nejradši, když její rozhodnutí za ni učiní někdo jiný. Není to proto, že by jim na odpovědi nezáleželo, právě naopak! Váhy jsou obecně super důsledné. Záleží nám na našem rozhodnutí tak moc, že zvažujeme každičké pro a proti a nakonec se do toho zamotáme tak moc, že k rozhodnutí nakonec ani dojít nedokážeme

To ale není jediný důvod, proč se nám říká Váhy. Jsme tak označováni, protože se snažíme zajišťovat harmonii, mír a spravedlnost a k smrti nesnášíme konflikty. Jsme rozvážní, všechno si důkladně promýšlíme a údajně jsme skvělí diplomaté. Umíme vyřešit konflikt tak, aby z toho těžily obě strany, jediným vhodným řešením je v našich očích kompromis. 

Fakt, že umíme dobře vyjednávat, nepřímo naznačuje, že máme silné empatické cítění. Dokážeme se vcítit do kůže cizích a lehce odhadneme jejich emoce. Víme, když nám někdo lže, a o to víc lhaní nesnášíme. To také ale může znamenat, že někdy dokážeme druhé zmanipulovat. Víme, jaké argumenty použít, abychom dosáhli svého, a druhá strana se cítila spokojená také. 

Váhy jsou také označovány za lidi s estetickým cítěním a uměleckým nadáním. Většina Vah, které znám, jsou umělci nebo s uměním začínají a jsou v tom zatraceně dobří, a co se týče mě, taky už jsem několik kreativních projektů vyzkoušela, takže ano, tohle souhlasí také.

A protože nám na všem tolik záleží, často si vybudujeme vysoké nároky a jen zřídkakdy se spokojíme s něčím, co sahá pod tuto úroveň. Je velmi pravděpodobné, že skončíme zklamáni, protože naše představy jsou nerealistické a až příliš perfektní. Také neradi prohráváme a dbáme na to, abychom měli poslední slovo.

Pokud srovnáme tento popis s Váhami, které znám osobně, řekla bych, že na každého člověka minimálně jedna z těchto vlastností neplatí zcela přesně, většinu z nich mají ale společnou. Co mě ale fascinuje ještě víc, je fakt, že pokud jde o mě, přijde mi, že já jsem doopravdy typická Váha. Každá z uvedených vlastností jako by mi mluvila z duše. Možná jsem byla napálená jako účinkující ve videu od Buzzfeedu, ale vzhledem k tomu, že mi obecný popis typických Vah silně připomíná můj minulý článek "Are You Satisfied With An Average Life?", který jsem napsala před tímto "hlubším" výzkumem, mám pocit, že můžu prohlásit, že se cítím být pravou Váhou.

Jaké je vaše znamení zvěrokruhu? Sedí na vás, co se o vašem znamení říká? Věříte astrologii?

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Veľmi zaujímavé. Horoskopy nečítam pretože im veľmi neverím. Nikdy som takto nehľadala význam svojho znamenia ale tento článok ma k tomu povzbudil. :)

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Já už jsem přečetla spoustu článků a i pár knížek o mém znamení a v drtivé většině na mě všechno sedí, jsem holt typický rak :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, netušila jsem, že o tom existují i knihy, musí být zajímavé! :)

      Vymazat
  3. Veľmi zaujímavý článok! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Ozaj zaujímavé čítanie :) Ja som lev a na mňa to sedí 100% :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy som veľmi neverila v horoskopy a som jedna z tých, ktorí si čítajú úplne všetky znamenia (presne preto, lebo vo všetkom som i ja videla niečo, čo sedelo i na mňa, čo len svedčí o tom, aké všeobecné sú). No mám typické vlastnosti býka - som tvrdohlavá, trpezlivá (veci vždy musím dotiahnuť až do konca a neexistuje, aby som niečo neukončila) a myslím, že sa na mňa môžu ľudia spoľahnúť :D
    Opäť úžasný článok ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy mě upřímně nenapadlo si přečíst všechna znamení, ale souhlasím. Děkuju za komentář. ❤️

      Vymazat

Popular Posts