Are You Satisfied With An Average Life?

19:57


Snad odjakživa jsem milovala personality testy (hlavně od Buzzfeedu!), díky kterým máte možnost zjistit třeba jakou příchuť byste měli, kdybyste byli zmrzlina. Vlastně ani nevím, proč bych takovou informaci k životu vůbec měla potřebovat, ale vždycky mě tyto kvízy zvláštním způsobem lákaly, snad proto, že jsem se chtěla o sobě dozvědět víc. Často se v nich objevují ty nejbizarnější úkoly, jako třeba "Kdybyste si měli vybrat písničku, která by perfektně seděla jako znělka vašeho života, jaká by to byla?" Nikdy jsem nad odpovědí na tuto otázku nijak zvlášť nedumala, prostě jsem zvolila tu, která se mi v tu chvíli líbila nejvíc a nijak dál jsem to neřešila. Až tak před rokem jsem ale našla přesně tu pro mě. Jak už napovídá titulek článku, je to píseň nesoucí název "Are You Satisfied", se kterou jsem se vždycky tak nějak ztotožňovala. Když jsem ji ale nedávno zase po dlouhé době slyšela, trochu mě až vyděsilo, jak moc mě zná.

Pojednává o autorčině největší touze - úspěchu, o tom, jak se nedokáže spokojit s jednoduchým, průměrným životem. Chce být a mít zkrátka to nejlepší. Myslela jsem si, že takhle to má každý. Když něco neděláme naplno, proč to vlastně vůbec děláme? Ale jak to tak vypadá, ne všichni mají takovou potřebu.

Vždycky jsem se považovala za perfekcionistu. Pokaždé, když něco dělám, musí to být buď pořádně nebo vůbec. Při skupinových projektech se obvykle snažím odvádět většinu práce sama, a to dobrovolně, raději se totiž spoléhám na sebe než na ostatní, protože ať už se jedná o jakoukoliv práci, ne každému by na tom mohlo záležet tak moc, jako mě.

"High achiever, don't you see? Baby, nothing comes for free. They say I'm a control freak driven by a greed to succeed, nobody can stop me."



Jedním z důvodů, proč to takhle mám, je asi fakt, že prostě těžko snáším neúspěch. Nesnáším pocit viny, když víte, že jste něco mohli udělat lépe, než jste to doopravdy udělali. Věta "Takhle to stačí" je pro mě v tomto případě nemyslitelná. Mám potřebu být důsledná. (OCD much?)

Pokud existuje věc, která mě dokáže opravdu naštvat, tak jsou to lidé, s nimiž musím spolupracovat, kteří se ale vůbec nesnaží - a ani se to nepokoušejí skrývat. Moje hlava snad nikdy nepobere, jak to, že je to netrápí. Jak to, že nenutí sami sebe být lepší? Jak to, že můžou něco dělat prakticky beze smyslu?

Tato vlastnost se dá považovat jak za pozitivní, tak za negativní. Na jednu stranu se snažím dosáhnout co nejvyššího cíle, na druhou stranu jsem do toho někdy možná až moc ponořená a dávám tomu až přespříliš energie. Čas od času se snažím se zastavit a připomenout si, abych nebrala všechno tak moc vážně, ale nesnažím se tuto vlastnost potlačovat. Nestačí mi doufat v sympatie karmy a nechávat svůj život v rukou osudu (jak hluboké), ráda přebírám kontrolu a ujišťuji se, že lepší už to být nemohlo.

Nejsem si jistá, co přesně je poselstvím tohoto článku, ale když se nad tím tak zamyslím, je zajímavé, kolik různých perspektiv je možné u tohoto tématu vidět. A jak to máte vy? Jste high achiever a control freak jako já, nebo se snažíte věci tolik neřešit? Are you satisfied with an average life?

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Mě zase děsí, jak moc stejné asi jsme... nevím, co bych dodala, protože jsi právě v kostce shrnula moji osobnost. Mám to opravdu naprosto stejně - kolikrát se trápím, že jsem něco nezvládla (i když by ti všichni kolem mě řekli, že to bylo v pohodě), jen proto, že si v hlavě buduji nějaké výčitky svědomí, že jsem do toho mohla dát víc. Vzhledem k tomu, že mám ale docela dost zájmů, tak mě to dost často vyčerpává - logicky nemůžu dělat úplně všechno nonstop na 100%. Ale řeknu ti, trvalo mi, než jsem na to došla... Můj oblíbený citát, který tohle vystihuje je: You can do anything but not everything. :) Přeju hodně štěstí ve tvých cílech! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  2. Kvízy od Buzzfeedu naplňují můj život. I když jsou občas fakt špatný, stejně je miluju.
    Nemá to něco společného s úzkostí? Protože tohle zažívám taky.
    Když se člověka zeptáš, čeho se nejvíc bojí, odpoví ti, že třeba pavouků, klaunu.. smrti.. výtahů.. čehokoliv. Ale já vždycky odpovídala: nebýt dostatečně dobrá.
    Asi bych radši brala spíš ty pavouky než tohle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych si myslela, že jsem mentálně v pořádku :D Nicméně možná máš pravdu, určitě to má něco společného s úzkostí nebo třeba i s OCD.

      Vymazat

Popular Posts