How Stereotypes Affect Us

20:48

Viděli jste někdy nějaký americký film, přednostně z prostředí střední školy? Většinou mají spíše povrchní dějové linie, ale nakonec skoro všechny pojednávají o konfliktech zplozenými stereotypy a škatulkováním, což je vlastně poměrně reálné a aktuální, a ještě dlouho bude. Je to to hlavní, co brzdí naši společnost, a je velmi těžké se toho zbavit. Proč se ale vlastně jedná o problém?

Sledujte můj myšlenkový pochod. Chvíli jsem přemýšlela, jak se vlastně takový stereotyp vytvoří a ustálí, a došla jsem k závěru, že je to vlastně docela prosté. Většině lidí přijde pohodlnější nic neměnit, zůstávat věrní již ustáleným zvyklostem a tradicím. Vytvoříme si několik desítek "typů lidí", přičemž každý z nich má svá vlastní osobnostní kritéria, a do nich pak zařazujeme lidi ze svého života. Na základě toho si tvoříme předsudky, aniž bychom se vůbec snažili se od námi vymyšlených stereotypů oprostit a zjistit něco víc.

Tam, kde žiju, je jednodušší a daleko příjemnější se nechat vést několika málo lidmi, kteří mají ve svém názoru jasno. Ti, co je následují, buď nějakým způsobem souhlasí, nebo je to prostě nezajímá natolik, aby se do této "diskuse" vůbec zapojili. Je pro ně zkrátka snazší jít s davem. A teď trochu té kontroverze - přesně takhle se naší země už strašně dlouho drží rasismus nebo třeba homofobie. Já vím, je to už taková tradice, byli jsme těmto názorům naučeni a většina z nás je předává i dál, ale to jen proto, že je jednodušší nemít názor, než opravdu něco změnit.

Takhle se také rodí například problém zvaný "gender roles". Růžová je barva pro holky. Modrá je barva pro kluky. Ženy mají vařit a uklízet. Muži opravují auta a konstruují logické plány. Jakmile je něco jinak, je to špatně. Podvědomě se proti sobě štveme. Ale proč? Za jakým účelem? Protože na něco nejsme zvyklí?

I vy jste se už pravděpodobně stali oběťmi škatulkování. I takhle vznikají drby a pomluvy. To, že vám záleží na tom, jak vypadáte, a máte rádi módu, totiž hned musí znamenat, že jste příšerný, sebestředný člověk. To, že jste introvert, znamená, že všechny okolo sebe nenávidíte a máte deprese. A naopak to, že s každým dobře vycházíte, znamená, že jste falešní a přetvařujete se. Nezní to směšně?

A nakonec vám ukážu tento obrázek, jež je jedním z ukázkových příkladů toho, co jsem se snažila říct. Nakonec jen řeknu, že doufám, že si z tohoto článku něco vezmete. Pomalu ale jistě se tento názor snažím prosazovat, no možná se mi jednou podaří svět napravit.
Žádné předsudky. Žádné stereotypy. Žádné zaslepování ani idealizování.

"Women are brave if they hit men.
Men are evil, brutal perverts if they hit women.
Women are romantic if they suddenly kiss men.
Men are perverted if they suddenly kiss women.
Women staring at men's crotch is considered flirting.
Men staring at women's breasts is considered perverted and offensive.
'Let's split the bill' - she is independent.
'Let's split the bill' - he is cheap.
It's just a mistake if women go into men's bathroom.
Men are perverted if they go into women's bathroom.
Women doing work: "Help me!"
Men doing work: it's natural
Men get punished for staring at women.
Women get away with staring at men."

(A ne, tohle není feminismus. Feminismus není o shazování mužů a vyzdvihování žen. Feminismus je rovnost a stejné zacházení, stejný respekt. Na tom taky musíme zapracovat. Ach, předsudky.)

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Tleskám! Naprosto perfektní článek. Naprosto pravdivý. Zrovna dneska jsem nad tím podobně přemýšlela - a hned narazím na tenhle článek...! Doufám, že si ho opravdu přečte hodně lidí!
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem to alespoň sdílela na Twitteru! :)

      Vymazat
    2. Mockrát děkuju, za názor i za podporu. Moc si toho vážím. xx

      Vymazat
  2. Som si plne vedomá stereotypov, škatuľkovania a gender roles - a preto sa snažím neriadiť sa "myšlienkami" spoločnosti, ale radšej sa s ľuďmi rozprávam (respektíve niekedy stačia aj ich činy) namiesto toho, aby som sa riadila nejakými predsudkami. Hlavným problémom podľa mňa nie je to, že sme leniví a je jednoduchšie myslieť si to, čo o iných hovoria ostatní; ale horšie sú na tom tí ktorých sa škatuľkovanie priamo dotýka - nemajú tak priestor ukázať, kto vlastne sú, a ľudia ich hneď odsúvajú nabok.
    Zbožňujem tieto tvoje články ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, řekla bych, že skoro každý je dnes obětí těchto předsudků, ať už jsou dobré nebo špatné. Je pak strašně těžké se z nich vymanit. Děkuju ti. ❤️

      Vymazat

Popular Posts