How To Acknowledge Your Progress

15:13


Zdravím! ☼
V poslední době se mi mysl často toulá k myšlenkám o pokrocích - kdykoliv si procházím svoje starší články, videa, fotky, či třeba kresby, kdykoliv obdivuji výtvory ostatních, kdykoliv mluvím s někým známým. Pokroky děláme vlastně ve všem, čemu se nějakou chvíli věnujeme, ať už je to zpívaní, tanec, kreslení, psaní, nebo třeba i mluvený projev a vyvíjení se jako osobnost. Někdy, vlastně většinou, je ale nevidíme, pravděpodobně jsme totiž zaslepeni jedním z faktorů, o kterých se zmíním později, což dokáže být velmi demotivující. Prostě si myslíme, že naše práce nikam nevede, tak proč pokračovat, že? 

Je velmi důležité svůj progres vnímat, z mnoha důvodů. Pojďme se na ně podívat a řekněme si, jak si vlastně svoje pokroky uvědomovat.


Jak už jsem zmínila v úvodu, jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak identifikovat pokrok, je prohlédnout si vaše minulé projekty a váš momentální projekt vedle sebe a porovnat je. Zccela určitě tam najdete spoustu rozdílů a změn k lepšímu.

Je dobré si psát a vizualizovat vlastní progres. Jak už jsem na tomto blogu zmínila několikrát, zbožňuju psaní deníků, vlastně psaní čehokoliv. Máte možnost zorganizovat si to, co se vám honí hlavou na papír, můžete si plánovat dopředu, anebo pak také rekapitulovat a sledovat minulé akce, činnosti a zvyky. Většinou jsem o deníčkování mluvila ve spojení s tím, jak být lepší, veselejší člověk, ale když se nad tím zamyslíme, vlastně to všechno se vším souvisí. Jednoduše, když vidíme svůj progres, uvědomujeme si, že se naše úsilí ubírá správným směrem, jsme šťastní. Když jsme šťastní, jsme milí a pozitivní, a když jsme milí a pozitivní, jsme prakticky lepší verze našeho Já.

Také je velmi důležité si dávat pozor na to, co (nejen) sobě říkáte. Když na svých výtvorech hledáte "chyby", může vás to snadno odradit. Pokud ale začnete hledat "věci, co by se daly vylepšit", takže vaše budoucí projekty budou lepší a lepší, pokroky se ve vašich očích dostaví daleko rychleji a vy budete nakopnuti jít dál.

Porovnávání, to je trošku složitější téma. Pro začátek, určitě máte nějakého idola, někoho, ke komu vzhlížíte, někoho, na čí úroveň byste se chtěli dostat, čí úroveň je váš cíl. Zkrátka chcete být tak zkušení, tak profesionální jako oni, možná je chcete dokonce předčit. Jenže, musíte si uvědomit, že na stejné úrovni zkrátka nejste. To neznělo dvakrát povzbudivě, co? Vysvětlím to. Kdyby váš idol nebyl na vyšší úrovni než vy, byl by to skutečně váš idol? Proč byste toužili být jako někdo, kdo je na tom relativně stejně jako vy? V takovém případě by rozhodně žádný prostor pro zlepšování nebyl. Prostě je normální vzhlížet k těm, kteří jsou ve vašem oboru takřka špičkoví. Proto se ale od nich musíte oddělit. Nesmíte čekat, že okamžitě budete tak úspěšní, tak šikovní jako oni. Oni mají podmínky úměrné jejim dovednostem a úspěchu, mají roky tvrdé práce, mají drahé vybavení, nebo třeba podstoupili spoustu odborných kurzů. Nicméně, vy se na tuto úroveň můžete dostat taky, dříve, nebo později. Taky můžete být ten, ke kterému lidi vzhlíží, a kdo ví? Třeba už takovým člověkem jste, jen si to neuvědomujete, protože se stále srovnáváte s vašimi vlastními idoly.

Tímto rozhodně nemyslím, že si nemáte klást vysoké cíle. Právě naopak. Rozhodně si klaďte vysoké cíle. Jen prostě nic nevzdávejte a v tvrdé práci pokračujte dál, stoprocentně se to vyplatí.

A na závěr, o trpělivosti. Někdy bude vaše počínání prostě špatné. Někdy zkrátka váš progres neuvidíte, ať už se budete snažit sebevíc. Každý má svoje slunné i stinné časy, ale nakonec, oboje je to, co nás posilní. Nevzdávejte se. Za nic. Na druhou stranu, progres určitě nepřijde sám, to neříkám. Mluvím jen o výjimkách, kdy se budete cítit, jako když se vaše práce nikam neubírá. Je nezbytné tvrdě pracovat i v takových chvílích. Pokud děláte něco, co vám přináší štěstí (nebo něco, co zkrátka dělat musíte), je nutné se posouvat za každou cenu. Vše se vám nakonec vrátí.

Doufám, že se vám dnešní poněkud netradiční článek líbil. Ráda si přečtu vaše tipy na sledování vašich pokroků v komentářích. :)


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Úplná pravda! Nech robím čokoľvek, vždy si to v prvotnej fáze zdokumentujem, aby som sa potom mala k čomu vracať a aby ma malo čo motivovať ešte viac! ✿

    ❀ Spring with Zaful ❀

    OdpovědětVymazat
  2. Pekný článok, motivoval ma, len tak ďalej. ;)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat

Popular Posts