How To Use Social Media In A Good Way

17:47


Pokud se všechny sociální sítě během pár let masivně nezruší, troufám si říct, že jakmile jednou pronikly do lidské společnosti, už tu zůstanou navždycky. Je to velmi nadčasové téma. Přestože se to nezdá, takovéto platformy už používáme nějakou řádku let, nemluvě o tom, jakou budoucnost mají ještě před sebou. I když tu hovoříme o prakticky neexistujících albech na příspěvky všeho druhu od milionů lidí, je neskutečné, jak moc nás a naši společnost ovlivňují - vždyť obrovské množství lidí z nejrůznějších koutů planety si vydělává na živobytí právě díky sociálním sítím!

Tam ale nemířím. Pokud čtete tento článek, abyste zjistili, jak svoje působení na internetu co nejefektivněji zpeněžit, zřejmě tu nejste správně. Dle mého názoru, se vší úctou, mi připadá, že vydělávání si zveřejňováním obrázků na internet natolik, abyste už nikdy nemuseli pracovat jinak, je extrém, opak toho, o čem tu budu dnes mluvit, a pravděpodobně se tu nebavíme ani o původním záměru a smyslu veškerých sociálních médií. Kdybyste mi před několika lety řekli, že takhle bude možné si v nedaleké budoucnosti vydělávat, asi bych se vám vysmála.

V článku "What To Spend All Of Your Energy On" jsem sociální sítě označila jako vysavače času a energie. Právě teď jsem ve fázi, kdy je pro mě poměrně těžké se od displeje odtrhnout, jakmile se do internetového světa ponořím, za což je mi, jak jsem si právě uvědomila, docela trapně. Takže tenhle článek bude sloužit i mně, jako připomínka, že přestože je velmi snadné se nechat posednout ďáblem sociálními médii, nesmíme to dopustit.

Netvrdím, že sociální platformy jsou špatná věc. Jak jsem řekla, jakmile už sociální sítě do vašeho života proniknou, vy je už nepustíte, což ale nutně nemusí znamenat nic zlého. Sociální média jsou o tom, jaké si je uděláte. Pokud se rozhodnete zůstat dál od dramatu a začnete sledovat jen lidi, kteří vás doopravdy inspirují, pravděpodobně budete spadat do té méně emocionálně vyčerpané části populace. Pokud si ale naopak vyberete zahlcovat si vlastní mozek všelijakými nepotřebnými informacemi ze všech možných stránek, internetový svět už pravděpodobně ovládá nejen vaši mysl, ale celý váš život.



Pamatuji si na poslední týden v srpnu, kdy jsem byla izolovaná od okolního světa na jednom milém tuniském ostrovu s mizerným signálovým a internetovým pokrytím, kde ani stovky hotelových WiFi routerů rozmístěných na každém rohu nic nezmohly. Nejprve jsem vytrvale zkoušela se připojit, jenže to nepomáhalo. Tak jsem to po chvíli prostě vzdala. Týden jsem přežila bez internetového připojení. A přestože jsem zde strávila jen týden, přestože jsem ani neopustila areál hotelu, zdálo se to jako věčnost, jako bych toho zažila neskutečně moc. Netvrdím, že to bylo jen díky absenci internetového dramatu, ale považuji to za jeden z nejhezčích týdnů mého života.

Jakmile jsem se ale vrátila domů do všedního života, zase jsem sociální sítě začala používat. Což je v pořádku, ale jen pokud si je nenecháte přerůst přes hlavu. A konečně se dostáváme k hlavnímu tématu článku! Jak používat sociální sítě "tím dobrým" způsobem?

První věc, kterou bychom my všichni měli mít na mysli, je, že sociální sítě fungují na takovém principu, aby z vás udělaly závisláka. Technologie mají sloužit vám, a jakmile je to naopak, upadáte do pasti.

Uvědomme si, že sociální sítě nejsou realita. Tyto platformy mají špatný dopad na naší psychiku, protože vytváří falešný obraz o životech ostatních lidí, a především se jedná o stránky jako například Instagram. Jsme velmi vybíraví ohledně toho, co na internetu zveřejníme, a to hlavně proto, že víme, že se na nás budou koukat ostatní. Vždy si vybereme tu nejhezčí fotku a co nejlépe ji upravíme, což může v ostatních vzbuzovat dojem, že jsme my a náš život téměř perfektní. Ale věřte, nejsme a není. Další zajímavý článek na toto téma najdete zde.

Proč vlastně chceme po tom všem zůstat na sociálních sítích? Mají i mnohá pro! Můžeme je využít jako zdroj inspirace ať už v jakémkoliv oboru - citáty, fotografování, umění, či třeba móda. Můžete se tu naučit spoustu věcí, počínaje pořizováním a upravováním fotek, které za něco stojí. Kdo ví, třeba kdyby nebylo Instagramu, moje fotky by dodnes vypadaly, jako kdybych je fotila na kalkulačku, ať už by byl můj foťák sebelepší.

Taky je to skvělý zdroj informací. Pro celebrity jsou sociální sítě hlavním komunikačním médiem se světem, což je užitečné, pokud například chcete vědět, kdy kdo vyrazí na turné. Taky se tu můžete spojovat s lidmi z celého světa, díky tomu zůstanete v obraze, co se kde děje. V dnešní době nejsou televizní zprávy a noviny tak populární, jako bývaly, proto je dobré být informován o světovém dění alespoň na sociálních sítích.

A jak se tedy nenechat posednout? Jak jsem již zmínila, sledujte jen ty stránky, které vás opravdu zajímají. Nezahlcujte si zbytečně hlavu. Taky nesahejte po mobilu, kdykoliv můžete. Pokuste se omezit svou aktivitu na internetu a místo toho dělejte něco užitečnějšího. Mně pomohlo si vypnout všechna oznámení u Facebooku a Instagramu. Jakmile vám totiž přijde nový lajk nebo komentář, máte tendenci mobil popadnout, kouknout se, kdo vám jak zareagoval na váš nový příspěvek a pak už jen scrollovat a scrollovat, dokud se vám mozek nevykouří z hlavy. Také je dobré si určit, kdy se chcete na sociální sítě dívat (např. o ranní pauze, o obědové pauze a před tím, než jdete spát).

Jak to máte se sociálními sítěmi vy? 
Máte nějaké tipy, jak je používat k dobru?

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Je to až smutný, když se koukneš do budoucnosti.. Co nás sakra čeká? Naše děti budou ještě závislejší než my.
    Mně hrozně inspiruje kamarádka, která má furt kredit. (Není to vývrhel společnosti, dont worry, je dost cool) Když potřebuje internet, musí prostě na wifinu. A má spokojenější život. Nepotřebuje aktualizovat instagramový stránky. ( Nejlepší na tom je, že i když má možnost se připojit k wifině, když někde sedíme, tak se nepřipojí.. Nepotřebuje)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jedna z opravdu mála na této planetě. Líbí se mi to.

      Vymazat
  2. Mám na sociální sítě úplně stejný názor, a tak jsem ráda, že jsem si tenhle článek mohla přečíst a zjistit tak, že si to myslí i někdo jiný! Mně sociální sítě připadají jako skvělá možnost například pro reklamu, šíření nějakých dobrých nápadů a myšlenek (vždyť na kolika různých akcích nebo přednáškách jsem byla jen skrz facebookové události!). Proto si myslím, že by je neměl člověk úplně zavrhovat. Ale mám taky spoustu kamarádů, u kterých vidím, jak jsou posedlí různými instagramovými účty, pořád něco sledují, koukají do mobilu... a to mě opravdu děsí...
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se bojím, kam to takhle dotáhneme. Děkuju za komentář. ❤️

      Vymazat
  3. naozaj krásny a hodnotný článok ;) je super, že stále sú ľudia, ktorí majú na svet zdravý pohľad... mne osobne sa sociálne siete nejako nedokážu dostať pod kožu, skôr mi prídu otravné... výnimkou je Instagram, ktorý naozaj milujem, aj keď to falošné ukazovanie šťastných a bezproblémových životov je niekedy až príliš :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Instagram je taky mým favoritem, přijde mi, že na něm lze najít super inspirace, ale na druhou stranu mi přijde snad nejnávykovější.

      Vymazat
  4. Článek k zamyšlení. Já sociálním sítím až tak nepropadám. Ve svém telefonu například nemám doteď ani data protože si říkám, že jsou pro mě zbytečné a na facebooku nepotřebuji být online 24 hodin denně. Prostě to k životu nepotřebuji..

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já data přes den používám hlavně ke komunikaci s ostatními, vyjde to pro mě levněji než SMS, ale jinak by se určitě také dalo žít i bez nich.

      Vymazat
  5. Je také jednoduché stať sa závislým na nejakej sociálnej sieti - a musím priznať, že boli chvíle, kedy som i ja kontrolovala Instagram každú hodinu. Teraz je to už lepšie, stačí, keď ho prescrollujem večer.
    Ako si spomínala, sociálne siete majú neskutočné množstvo výhod i nevýhod - na jednu stranu má takto človek možnosť spoznať nových ľudí, ostať s nimi v kontakte, inšpirovať sa a informovať o nových veciach, no presne to všetko sa rýchlo môže stať nevýhodou - nevieme, či osoba, ktorú sme spoznali cez internet, je skutočne tá, za ktorú sa vydáva, nevidíme reálny život a je už raritou vidieť fotku, ktorá nebola nejako upravená a koniec koncov, načo sú nám všetky insta trendy s obočím? Aj tak je takmer každý tento trend reálne nenositeľný :D
    No dôležité je uvedomiť si, načo chceme sociálne siete vôbec využívať.

    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat

Popular Posts