How To Deal With Pre-Christmas Stress

19:20

Vánoce naprosto zbožňuju, ale na druhou stranu s nimi přichází i nepříjemné věci, jako shánění dárků, přespříliš lidí na veřejných místech a hlavně se ve škole koná spousta zkoušek a testů, což pro nás většinou může znamenat jen jediné - stres a následné vyčerpání. I já sama jsem obětí tohoto všeho, naštěstí ale znám pár metod, jak se uklidnit a jak stres zmírnit. Jistě jste už většinu z nich někdy slyšeli, no tenhle článek bude sloužit jako připomínka, pro mě i pro vás, abychom zkrátka tolik nespěchali, protože to nakonec působí daleko víc škody než užitku.



První věc, která určitě ničemu nepomáhá, je dehydratace. Nedostatek tekutin v těle způsobuje skoro každý druhý problém, který máte, protože se vaše tělo necítí dobře a vy na své okolí reagujete mnohem citlivěji. Pokud jste unavení, bolí vás hlava, nebo třeba jen máte dlouhou chvíli, napijte se.

Ať už mluvíme o přestávkách ve škole, nebo třeba cestě z práce domů - kdykoliv máte volnou chvíli, využijte ji k odpočinku. Pokud můžete, pusťte si svou oblíbenou písničku, povídejte si s ostatními o tom, co máte opravdu rádi, dělejte zkrátka cokoliv, co vás uklidňuje a na chvíli vás přivede na jiné myšlenky. Pokuste se nepřemýšlet nad něčím, čím se zbytečně rozčilujete.

Snažte se nepoužívat telefon. Alespoň ne tolik. Kdykoliv máme volnou chvilku, máme tendenci kontrolovat naše displeje a chodit na sociální sítě. V tu chvíli to může být uspokojující, jenže pokaždé, když na telefonu trávím déle než patnáct minut, vždycky se cítím poněkud prázdná a značně víc unavená.

Žádná prokrastinace. Vůbec. To je to nejhorší, co můžete udělat, obzvlášť teď, když jsou Vánoce za dveřmi. Všechny vaše úkoly udělejte okamžitě, jinak vás prokrastinování vyčerpá ještě víc, než úkol samotný. Co vážně pomáhá, je vymezování si určitého časového úseku pro každou činnost. Napište si to-do list s časovým rozvrhem, od kdy do kdy děláte co, a ano, fyzicky, na papír. Díky tomu se budete cítit špatně, jakmile nějakou z položek nesplníte, černé na bílém je vše opravdovější. Také je důležité si nenechávat vše na poslední chvíli, ale ani všechny úkoly splnit hned naráz, stačí si činnosti rozplánovat po menších částech do několika dnů, při čemž vynaložíte o mnohem méně úsilí.

Snažte se co nejvíc relaxovat. Pokud jste hotoví se svými povinnostmi, není času nazbyt, potřebujete si odpočinout. Snažte se si udělat co největší pohodlí a dělejte něco, co vás zaručeně uklidní - udělejte si horkou koupel, čtěte si, nebo se na pár minut věnujte meditaci. Říkám to pořád, řeknu to znovu: meditování je jedna věcí, která pomáhá proti stresu ze všeho nejvíce. Zkuste se podívat na nějaká videa na YouTube nebo si stáhněte aplikaci, já používám Calm. Po několika pokusech zaručeně pocítíte pokrok.

A konečně, dopřejte si dostatek spánku. I když se to občas i mně samotné říká špatně, další díl vašeho oblíbeného seriálu může počkat na zítra. Činnosti, kvůli kterým zůstáváme dlouho vzhůru, jsou často to, při čem si máme odpočinout, a ne si prakticky ubližovat na zdraví. Vždy bychom měli chtít to nejlepší pro naše tělo. Pokud se k němu budeme chovat hezky, bude nám to i oplácet.

Jak se vypořádáváte s předvánočním stresem vy?

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Super článek, hezky jsi to všechno shrnula. Nejvíc mě zaujala ta meditace. Nikdy jsem ji nezkoušela, ale začíná mě to fakt lákat.. :)

    Můj malý sen

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelé tipy! U mňa boduje spánok - nie je nič lepšie ako po namáhavom dni konečne ľahnúť do mäkkej postele :D. Niekedy rozmýšľam o meditácii, pretože som na ňu počula veľa dobrých ohlasov a rada by som ju chcela vyskúšať :)

    Wear the Confidence

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji vyzkoušej, je nejlepší začít co nejdříve. :)

      Vymazat
  3. To bych potřebovala celoročně. Ale máš pravdu. Ono hlavně neprokrastinovat..

    OdpovědětVymazat
  4. S pravidelným a dostatočným pitím vody mám stále niekedy trochu problém - hlavne keď sa príliš sústredím na nejakú aktivitu; či už je to písanie seminárky alebo sledovanie seriálu, jednoducho aktivita, ktorej venujem plnú pozornosť a veľmi si nevšímam veci okolo seba.
    Robenie to-do listov je už mojim zvykom a stále to zbožňujem - motivuje ma to stihnúť toho za deň viac :D
    Opäť úžasný článok ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat

Popular Posts