Sleeping Tips: How To Fall Aslep Fast

13:00


Zdravím! ☼

Vzpomínám si, jak jsem před několika lety měla velké potíže s usínáním. Sice se mi nikdy nestalo, že bych celou noc nezamhouřila oko, ale mnohdy mi trvalo až několik hodin, než jsem konečně tvrdě usnula, což nebylo dobré z dvou prostých důvodů - spala jsem jen pár hodin a byla jsem vyčerpaná i emocionálně (ha!), jelikož pomyšlení na fakt, že už je půl dvanácté a já stále ještě nespím, bylo pro mě velice frustrující.

Dnes už tyto potíže nemám. Srovnání mých dnes a před pár lety mě při tomto zamyšlení zarazilo, je to opravdu masivní rozdíl. Uvědomila jsem si, že jsem začala dělat mnoho všedních věcí jinak, a že to (nejen) mému spánku prokazatelně prospívá. V tomto článku se s vámi podělím o několik tipů na nespavost, které, alespoň pro mě, skvěle fungují.



Create an everyday routine

Jeden z nejdůležitějších tipů je vybudovat si každodenní rutinu, která bude fungovat jako spouštěč ospalosti. Jakmile si vaše tělo zvykne na tyto činnosti, začne si je spojovat s tím, že je čas jít spát.

Turn off your electronics

Je dobré před spaním vypnout (či prostě nepoužívat) jakoukoliv elektroniku. Modré světlo z displejů a monitorů ubírá na melatoninu, přírodním hormonu produkovaným mezimozkem, což vede k nespavosti, a také si zkrátka odpočinete od věčného drama na sociálních sítích.

Find a way to unwind

Najděte způsob, kterým se dokážete odreagovat a přepnout do spacího módu. Já si nejradši čtu při klidné hudbě, konkrétně EP Paradise od Lany Del Rey.

Meditate

Může se vám zdát, že meditace je v poslední době hodně přeceňována, ale funguje prostě zázračně. Nejen, že je to další způsob, jak před spaním vypnout, ale čím víc meditaci procvičujete, tím méně se ztrácíte ve vlastních myšlenkách a učíte se je mít pod kontrolou.

Stretch your body

Další věc, která mi přináší úlevu, spíše tedy po fyzické stránce, je protahování, v mém případě ráno i večer. Nejen, že se vaše tělo stává flexibilnějším s každým protažením, ale také se zbavíte všeho napětí a zabráníte ranním bolestem z "přeležení".

Find the perfect temperature for your room

Tento tip bude jednodušší pro ty, co si doma mohou dopřávat luxus klimatizace, ale rozhodně platí pro každého. Obecně se říká, že se lépe usíná v chladném pokoji a ideální teplota je okolo dvaceti stupňů Celsia, je ale na vás, jaká teplota vyhovuje vám a vašemu tělu.

Make sure your room is dark and silent

Jako u předchozího tipu, i teď musíte zjistit, co pomáhá právě vám, ale většině lidí při spánku vyhovuje, když je tma a ticho. Najdou se ale i tací, kteří rádi usínají při jemném, uklidňujícím hluku, jako jsou třeba kapky deště.


Jak to máte se spánkem vy? Máte/měli jste s usínáním problémy? Jaké tipy pomáhají vám?
Pokud vás zajímá, co přesně dělám před spaním já, právě o tom jsem zveřejnila video na YouTube: My Lazy Summer Night Routine 2017

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Je super, že jsi si našla svoji rutinu, která ti pomáhá dřív usnout :) Já to mám s usínáním jak kdy, někdy usnu hnedka a jindy koukám klidně půl noci do zdi :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že to není moc často. Přeju ti, aby to brzy přestalo. :)

      Vymazat
  2. Tento článok ako keby Boh moje zúfalé volania o pomoc vypočul. Už je to niekoľko rokov, čo nechodím spať tak ako by som mala. Pre mňa je zvyčajný čas, čo idem do postele okolo 1-2 ráno a momentálne mi to veľmi neprekáža, no ako začne škola, je to horšie a horšie - nestíham/nevládzem sa učiť, na nič nemám energiu a cítim sa vo svojom tele zle. A dlho, dlho som hľadala nejaký článok z osobnej skúsenosti o typoch ako zaspať a som neskutočne rada, že som ho našla práve u teba. Takže ešte raz jedna veľká vďaka! ❤

    LEUSLIFESTYLE

    OdpovědětVymazat
  3. Ja s tým mám problémy teraz. Tiež sa mi ťažko zaspáva. Ďakujem za tvoje rady a tipy. :) <3

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Kedysi som tiež chodievala spať až po polnoci, často až okolo jednej ráno, no popravde - ani som sa nesnažila ísť spať skôr; ani keď som sa zobudila úplne dolámaná a zničená.
    V poslednej dobe sa to zmenilo - a hoci sú nejaké veci, ktoré by som mala večer prestať robiť, no jednoducho ich prestať robiť neviem (ako scrollovanie instagramu tesne pred spaním); ale ďalšie tipy realizujem - ako večerná rutina alebo strečing :)
    A STYLISH BEE // Facebook Page

    OdpovědětVymazat
  5. Já měla se spánkem jednu dobu hrozný problémy. Dokázala jsem třeba i tři hodiny koukat do stropu - a když se pak podíváš na hodiny a zjistíš, že za tři hodiny máš vstávat, není to nic příjemnýho. :D
    A teď jsem před spaním na mobilu. Občas je totiž takovej vopruz, že mě to hned uspí.


    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  6. Já sama mám momentálně problémy se spánkem..když mám volno dopřeji si a ponocuji, jenže pak mi dělá problém usnout v jedenáct v noci :) Doporučuji bylinkové čaje, většinou mě pomohli a spala jsem jako miminko :)

    OdpovědětVymazat

Popular Posts